Αυτή η μετάφραση μπορεί να μην αντανακλά τις αλλαγές που έγιναν από τις 2020-07-31 στο Αγγλικό πρωτότυπο.

Καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά σε εκείνες τις αλλαγές. Παρακαλούμε δείτε το Μεταφράσεις ΔΙΑΒΑΣΕΜΕ για να βρείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε να ενημερωθεί αυτή η μετάφραση.

Ελεύθερο λογισμικό και εκπαίδευση

Τι σχέση έχει το ελεύθερο λογισμικό με την εκπαίδευση;

Η ελευθερία του λογισμικού παίζει έναν θεμελιώδη ρόλο στην εκπαίδευση. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων πρέπει να χρησιμοποιούν και να διδάσκουν Ελεύθερο Λογισμικό, επειδή είναι το μοναδικό είδος λογισμικού που τους επιτρέπει να εκπληρώσουν τις ουσιαστικές τους αποστολές: τη διάδοση της ανθρώπινης γνώσης και την προετοιμασία των μαθητών να γίνουν καλά μέλη της κοινότητάς τους. Ο πηγαίος κώδικας και οι μέθοδοι του ελεύθερου λογισμικού αποτελούν μέρος της ανθρώπινης γνώσης. Αντιθέτως, το ιδιόκτητο λογισμικό αποτελεί μυστική, περιχαρακωμένη γνώση, που είναι το ακριβές αντίθετο από την αποστολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το ελεύθερο λογισμικό προωθεί την εκπαίδευση, ενώ το ιδιόκτητο λογισμικό την απαγορεύει.

Το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι απλώς ένα τεχνικό θέμα. Αποτελεί ένα θέμα ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό. Πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα που οι χρήστες λογισμικού πρέπει να έχουν. Η ελευθερία και η συνεργασία είναι βασικές αρχές του ελεύθερου λογισμικού. Το σύστημα GNU υλοποιεί αυτές τις αρχές και την αρχή του διαμοιρασμού, αφού το να μοιράζεσαι με τους άλλους είναι κάτι καλό και επωφελές για την ανθρώπινη πρόοδο.

Για να μάθετε περισσότερα, δείτε τον Ορισμό του ελεύθερου λογισμικού και το άρθρο μας σχετικά με το γιατί το λογισμικό πρέπει να είναι ελεύθερο (όπως στην ελευθερία).

Τα βασικά

Το Έργο GNU ξεκίνησε το 1983 από τον Richard Stallman, για να αναπτύξει ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα: το λειτουργικό σύστημα GNU. Ως αποτέλεσμα, είναι σήμερα δυνατόν για οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή με πλήρη ελευθερία.

Σε αυτό το βίντεο των έξι λεπτών ο Richard Stallman εξηγεί με ένα σύντομο και ακριβή τρόπο τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού και το πως συνδέονται με την εκπαίδευση.

Κατεβάστε και παρακολουθήστε το βίντεο σε υψηλότερη ανάλυση, στην ελεύθερη μορφή Ogg Theora (ogv). Η καταγραφή σε κείμενο αυτού του βίντεο είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Ισπανικά και σε άλλες γλώσσες. Είναι επίσης διαθέσιμα για μεταφόρτωση αρχεία υποτίτλων SubRip στα Αγγλικά, Ισπανικά και σε άλλες γλώσσες.

Ψάχνουμε για ελεύθερα εκπαιδευτικά παιχνίδια, ή για πληροφορίες σχετικές με ελεύθερα παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικό σκοπό. Ελάτε σε επαφή μαζί μας στη διεύθυνση <[email protected]>.

Εμβάθυνση